Logo SID-GBS studie

Achtergrond

De meeste patiënten met GBS worden behandeld met één (standaard) kuur van 5 dagen met het medicijn: immunoglobulinen (IVIg). Dit medicijn wordt gegeven aan patiënten die niet meer kunnen lopen. Ondanks dat de behandeling gelijk is, verloopt het herstel voor ieder kind anders. Sommige kinderen lopen al heel snel weer en bij andere kan het maanden duren. Ook zijn er kinderen die milde restverschijnselen behouden. Het lijkt er dus op dat de behandeling voor een deel van de kinderen nu onvoldoende is. Mogelijk verbetert een tweede IVIg kuur (gegeven in de acute fase van de ziekte, dit is de de tijd waarin de patiënt nog achteruit gaat) de snelheid en uitkomst van het herstel van deze patiënten.

 

Doel van de studie

In de SID-GBS trial wordt onderzocht of GBS patiënten die kans hebben op een minder goed herstel na behandeling met één IVIg kuur, mogelijk baat hebben bij een tweede IVIg kuur.

 

Methode

De studie is opgezet volgens een placebo-gecontroleerd dubbelblinde methode. Dit betekent dat de kinderen die na het krijgen van een eerste IVIg kuur nog ernstig zijn aangedaan na een week of een nepmiddel (placebo) ontvangt of nog een kuur met IVIg. De patiënt en de dokter weten niet wat de patiënt als tweede kuur krijgt. Alleen kinderen ouder dan 12 jaar kunnen aan deze studie mee doen. Deelname kan alleen in de acute fase van de ziekte. Met een voorspelmodel kijken we een week na het starten van de IVIg kuur wat de prognose is. Dit model houdt rekening met leeftijd, wel of geen voorafgaande diarree en de krachtmeting op dat moment.

 

Patiënt

Wij zullen extra bloed en hersenvocht afnemen voor het onderzoek, maar dit gelijktijdig gebeuren met de reguliere afname voor de routine diagnostiek. Tijdens vervolgafspraken zal op afgesproken tijden bloed worden afgenomen, ook dit proberen we met reguliere bloedafnames te combineren.