Informatie voor professionals

Het Guillain-Barré syndroom is een aandoening waarbij de volwassen patiënt zich vaak presenteren met een vrij typerend verhaal. In de weken voorafgaande aan het ontstaan van klachten is de patiënt ziek geweest (bijvoorbeeld buikgriep, neusverkouden etc) waarna de patiënt klachten krijgt van tintelingen in de handen en/of voeten en toenemende zwakte van de extremiteiten. Is er sprake van een minder typisch ziektebeloop of u heeft twijfels dan is de landelijke richtlijn bijzonder handig. 


Download
Nationale richtlijn GBS
Richtlijn GBS.pdf
Adobe Acrobat document 79.9 KB

Verwijzing en/of overleg

Toch blijkt het diagnosticeren van het Guillain-Barré syndroom bij kinderen nog weleens een uitdaging. Uit onderzoek blijkt dat het bij kinderen jonger dan 6 jaar oud gemiddeld zelfs 2 dagen langer duurt voordat de diagnose wordt gesteld in vergelijking met oudere kinderen. Toch hebben deze kinderen dezelfde symptomen te hebben als de oudere kinderen. Wij denken dat met name pijn voor veel verwarring kan zorgen tijdens het diagnostisch proces. Een ander lastig aspect bij kinderen met GBS is de locatie van de opname. Kan het kind met GBS op de reguliere afdeling worden opgenomen of is een IC bed noodzakelijk? Voor vragen over de diagnose of de behandeling, kunt u altijd contact opnemen met Drs. Joyce Roodbol of Dr. Marie-Claire de Wit. 

We zijn bereikbaar op telefoonnummer: 0107043824.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over ons wetenschappelijk onderzoek, met onder andere de studieprotocollen van de IGOS, IGOS-kidsGBS Kids Signalerings StudieIC studie, SID-GBS trial en de ICOS. Ook als u geïnteresseerd bent om deel te nemen aan een van de onderzoeken kunt u hier meer informatie vinden.

 

Lees meer